Beneficiile certificarii
In prezent certificarea este un mecanism de piata; exista cerere si oferta pentru lemnul certificat FSC si implicit un interes crescut in producerea si comercializarea produselor certificate. in principal, decizia de intrare in procesul de certificare este in general legata de obtinerea unor avantaje (spre exemplu: accesul producatorului respectiv pe piata lemnului certificat - respectiv Europa de Vest sau America de Nord). in plus cumparatorii de pe aceste piete sunt tot mai mult informati si educati referitor la rolul padurilor dar si rolul certificarii managementului forestier.
Producatorii de materie prima certificata si firmele producatoare de produse certificate, pe langa accesul pe noi piete, pot obtine urmatoarele beneficii:
- 1. imbunatatirea sistemelor de management, incluzand aici mecanismele de planificare, monitorizare, evaluare si raportare;
- 2. Recunoasterea calitatii gospodaririi practicate, in acord cu un standard international
- 3. imbunatatirea proceselor de gestiune a firmei si a eticii de afaceri
- 4. Acces la credite si investitii
- 5. Siguranta pietii existente in conditiile in care aceasta devine din ce in ce mai dificil
- 6. Firmele pot raspunde la cererea de produse de origine controlata
- 7. imbunatatirea proceselor productive
La nivel de comunitati locale se pot obtine urmatoarele beneficii:
- 1. Participarea la luarea deciziilor legate de gospodarirea padurilor, care ar putea afecta bunastarea comunitatii
- 2. Garantii asupra accesului la anumite produse cum ar fi lemn de foc, ciuperci si fructe de padure
- 3. Garantii asupra accesului la anumite servicii (agrement)
- 4. Sporirea nivelului de ocupatie prin crearea de posturi de munca la nivel local
- 5. Reprezentarea propriilor interese fata de alte grupuri de factori interesati (guvern, industrie, etc.)
- 6. imbunatatirea nivelului de participare la gospodarirea teritoriului, si de intelegere a gestiunii padurilor si al propriului rol in contextul local (Liviu A.mariei, Certificarea gospodaririi padurilor, 2007)
Guvernul Romaniei sprijina certificarea forestiera durabila, venind in sprijinul agentilor economici prin Legea 105/2006 privind Fondul de Mediu unde art. 45 precizeaza: "Operatorul economic care cumpara in scopul prelucrarii, masa lemnoasa pe picior si/sau sortiment de lemn brut obtinute in urma exploatarii, provenite din paduri certificate, nu calculeaza si nu plateste contributia la Fondul de Mediu".
Un motiv in plus pentru certificare il reprezinta cel economico-financiar. Pe langa accesul pe piete noi sau mentinerea pe cele deja existente, uneori, agentii economici pot beneficia si de preturi mai mari pentru produsele ce poarta sigla FSC. In ce masura si cu cate procente va avea loc aceasta crestere nu poate fi decisa decat de piata libera, cea care dicteaza pretul. De retinut insa ca acest lucru nu se intampla foarte des, ci doar acolo unde cererea este foarte mare.
Un interes deosebit il au angajatii din sectorul forestier. Muncitorii si sindicatele pot obtine urmatoarele beneficii:
- 1. Imbunatatirea conditiilor de lucru
- 2. Imbunatatirea nivelului de pregatire personal al muncitorilor
- 3. Asigurarea dreptului de a negocia colectiv
- 4. Minimizarea riscurilor legate de activitatile productive
- 5. Respectul legislatiei si al normelor cu privire la siguranta muncii si sanatate din partea proprietarilor padurii sau ai firmei
- 6. Promovarea politicii sindicatelor cu privire la siguranta muncii si sanatatea muncitorilor
Numarul de consumatori de produse eco-certificate este intr-o continua crestere, cumparatorii fiind din ce in ce mai informati in acest sens. Schema de certificare FSC ofera o strategie de diferentiere prin etichetarea produsului. Cum asemenea produse sunt vandute din ce in ce mai mult, recunoaaterea pietei va spori, iar certificarea independenta va fi privita ca fiind cea mai credibila modalitate de a transmite pietei o politica puternica de mediu.
Deasemenea cumparatorii au in acelasi timp sigurataa ca achizitionarea produselor nu afecteaza negativ padurea ca si ecosistem, nici comunitsyile care trsiesc in apropierea padurii sau care depind de aceasta.
Organizatiile neguvernamentale pot obtine urmatoarele beneficii:
- 1. Participarea la luarea de decizii asupra modului de gospodarire a padurilor printr-un instrument deschis si transparent. Ecologistii doresc moduri de gospodarire a padurii care sa fie bazate pe standarde masurabile ale celor mai bune practici care pot fi verificate independent si care i-au in considerare impactul asupra biodiversitatii.Certificarea FSC este singurul sistem care indeplineste aceasta conditie si este recunoscut international.
- 2. Sporirea nivelului de recunoastere la nivelul societatii civile.