PVRC in practica

Ghid de identificare PVRC


Pentru identificarea in practica a Padurilor cu Valoare Ridicata de Conservare, Institutul Proforest din Anglia a elaborat in anul 2003 un Ghid cu principii generale (Global HCVF Toolkit). Ulterior acest ghid a fost adaptat la conditiile particulare ale fiecarei tari in care acest concept este utilizat.


Varianta romaneasca actuala, este la a doua versiune (WWF 2013) si a fost elaborata cu participarea numerosi specialisti din diferite domenii (biologie, botanica, silvicultura, sociologie, etc).


Prezentul ghid urmareste sa ofere o metodologie practica pentru definirea valorilor ridicate de conservare si identificarea padurilor care prezinta aceste valori. De asemenea ghidul isi propune sa ofere recomandari practice de management si monitorizare in vederea mentinerii si sporirii VRC identificate.


Descarca Ghid identificare PVRC


Harta GIS a PVRC


Pentu a oferii informatii utile celor interesati de implementarea conceptului PVRC, propunem o harta in GIS construita sa asigure indicatii cu privire la distributia prealabila a anumitor valorile ridicate de conservare (VRC 1, VRC 2, VRC 3) pentru care au fost disponibile informatii la nivel national.


Pentru a afla mai multe legat de informatiile continute in aceasta harta respectiv modul de utilizare si scopul acesteia click aici.


Cui se adreseaza?


  • 1. Managerilor forestieri pentru a raspunde standardelor FSC legate de PVRC
  • 2. Companiilor care implementeaza politici FSC /PVRC
  • 3. Organismelor de certificare care evalueaza PVRC

Identificarea si gospodarirea adecvata a PVRC in vederea conservarii si chiar imbunatatirii VRC este deosebit de importanta pentru toti cei care doresc sa dovedeasca practicarea unei silviculturi responsabile. Prin verificarea modului de gospodarire si al originii materiei prime folosita in industria lemnului, sistemul de certificare forestiera isi propune evitarea intrarii in circuitul comercial al produselor forestiere exploatate necorespunzator din Padurile cu Valoare ridicata de Conservare.


Considerat separat de acest sistem, acest concept s-a dovedit a fi un mod efectiv de a dovedi sau verifica gestionarea responsabila a resurselor forestiere. Ca urmare, el este folosit independent in multe alte domenii, cum ar fi: conservarea si gestionarea resurselor naturale, elaborarea politicilor de achizitii in cadrul companiilor care prelucreaza si valorifica produse forestiere (Djurberg et al. 2004) si chiar in elaborarea politicilor agentiilor guvernamentale.

Contact

Marius Turtica

tel: +40 740 300 616

acf@certificareforestiera.ro

Certificate FSC Romania


harta_cert_small

Harta zonelor de risc si PVRC Romania

harta_risc_small

Ghid PVRC

harta_risc_small